Share

Huokasin helpotuksesta saapuessani viimein muutamaa minuuttia ennen iltaseitsemää Pajulahden urheiluopiston pihaan. Olin jo meinannut menettää uskoni taksin ongelmien vuoksi. Pikkuhiljaa toivo alkoi jälleen nostaa päätään.  Ehkä tästä viikonlopusta tulisi sittenkin jotain.

Oli jälleen erään Seittiviikonlopun aika. Viime kerrasta oli vierähtänyt jo useampi kuukausi, ja paljon oli muuttunut siinä ajassa, jos omaa elämäänsä kelasi taaksepäin.  Järjestötoiminta on ja pysyy.

Perhoset lepattivat vatsassani, kun peruutin ulos taksista urheiluopiston pihassa. Olihan paikka minulle täysin vieras, enkä tiennyt miten siellä pääsee kulkemaan sähköpyörätuolilta. Valehtelisin jos väittäisin alun näyttäneen lupaavalta.  Pihatöiden takia jouduin kiertämään ensisilmäyksellä hyvin monimutkaiselta vaikuttaneita reittejä.

Lopulta paikka kuitenkin paljastui omasta näkökulmastani varsin esteettömäksi ja invahuone oli  suorastaan kodikas.

Mitä itse koulutukseen tulee, voin sanoa ihmeen tapahtuneen. En tunnistanut kaikkia minua tutustumisringissä tuijottaneita kasvoja. Porukka oikeasti vaihtuu! (Ainakin toisinaan.) Mahtuipa joukkoomme yksi untuvikkokin, siis sellainen, jolle tämä oli ensimmäinen tapahtuma Seitissä. Muistan ajatelleeni: ”Vieläkö on joku, joka ei ole meistä kuullut?”

Kasvot olivat uusia, mutta henki pysyi samana. Kaikki saivat ilmaista itseään vapaasti ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Seitin tapahtumat ovat siitä hyviä ujollekin ihmiselle, ettei kenenkään ääntä vaienneta. Ryhmätöissä ei ole huolta, sillä kaikki pääsevät mukaan ja ovat tasavertaisia. Se onkin syy, miksi ihmiset yleensä palaavat Seittiin kerta toisensa jälkeen.

Vaan millainen oli viikonlopun ohjelma? Seittiraketit-lentoon koulutuksen alkuvuonna käyneenä täytyy sanoa, että koulutuksissa oli paljon samaa. Nyt pohdittiin  astetta enemmän ohjaajan piirteitä ja voimavaroja kuin aiemmin.   Vaikka itselle koulutuksessa oli paljon tuttua, oli se varmasti antoisa sellaiselle, joka ei ole vastaavassa viikonlopussa ennen ollut.

Päivät koostuivat koulutuksen osalta pitkälti ryhmätyönä tehtävistä käsitekartoista, joissa käsittelimme ohjaajan roolia, sekä tapahtumien sisältöjä ja markkinointia. Käsitekarttatyöskentelyn jälkeen kävimme tuotoksemme läpi yhteisesti ja jokainen sai avata niitä tai kommentoida toisten mietteitä.

Ettei ulkopuolisen silmin koulutuksemme tärkein helmi unohtuisi: Suunnittelimme kesän alkupuolelle sijoittuvan varhaisnuorten urheiluleirin. Jos rehellisiä ollaan, olen hiukan kateellinen nuoremmilleni. Luvassa kun esimerkiksi lajikokeiluja sellaisista harrastuksista, joita itse tahtoisin testata.

Pelkästään käsitekarttoja rustaillessa ei meidänkään Vappumme kulunut. Lauantaiaamumme alkoi inspiroivalla motivaatiopuheella, kun Henri Manni kävi kertomassa meille omasta taustastaan, ennakkoluulojen kohtaamisesta ja elämästään. Manni on malliesimerkki siitä, että vamman ei tarvitse olla edes hidaste: Kaikki on kiinni asenteesta!

Oman viikonloppuni kohokohta oli kuitenkin se, kun Pajulahden työntekijä tuli kertomaan meille kaikesta paikan liikuntamahdollisuuksista, ennen kuin aloimme suunnitella aiemmin mainitsemaani leiriä. Sisäinen himoliikkujani nosti jälleen päätään ja intti lähes huutaen, että olisi aktiiviloman paikka. Ehkä annan tälle äänelle periksi. Siinä vaan voisi olla se riski, etten haluaisi millään lähteä pois.

Olimmeko Pajulahdessa niin, että harjoitimme vain istumalihaksiamme ja harmaita aivonystyröitämme? Älkää pelätkö, seitti ei tee meistä sohvaperunoita. Lauantai-iltana, lukuisten aivoriihien jälkeen pääsimme hikoilemaan sisäcurlingin parissa. Tai ne, ketkä pääsivät. Allekirjoittanut teki huoneessaan töitä ja kirjoitti esseetä. Seuraavan aamun pöhinästä päätellen peli oli kuitenkin ollut varsin intensiivinen.

Mitä viikonlopusta jäi käteen? Kaikki pitivät siitä, se oli irtiotto arjesta. Aikataulutus jakoi mielipiteitä. Toisten mielestä se oli liian tiukka, itse pidin sitä turhan löyhänä.  Monta Seitin koulutusta käyneenä haluaisin sanoa järjestäjille pienen vinkin: Monipuolistakaa ohjelmaa! Heittäkää joskus käsitekartat nurkkaan.

Jos et ole aiemmin ollut mukana Seitissä, uskalla ottaa riski – juuri sinua odotetaan!